Direct naar de inhoud van deze pagina

Jan & Angela

Van een fingerspitzegefül tot appeltaart, een perfecte match

Jan & Angela

Jan is sinds januari dit jaar als woonbegeleider in vaste dienst bij Koninklijke Visio, dit binnen een kleine woonvorm in Meppel. Samen met collega Roos verzorgt hij de coördinatie binnen het vrijwilligers werk. Met hun team zorgen ze voor 6, binnenkort voor 7 jonge mensen tussen de 18 en 33 jaar. Er is een hoge werkdruk en er gaat veel tijd in de zorg zitten. "We hebben een zware groep jongeren allemaal aan een rolstoel gebonden. Ze kunnen niet praten of zelfstandig wandelen. Binnen het verlenen van de zorg blijft er helaas weinig tijd over voor recreatie en

activiteiten voor ontspanning" geeft Jan aan. Daarom komen we ook graag meer in beeld binnen het vrijwilligerswerk in Meppel en omgeving. "Vrijwilligerswerk is altijd een win-win situatie. De vrijwilliger haalt er voldoening uit en kan iets betekenen voor een ander. We zijn dan ontzettend blij dat er eens tijd beschikbaar is voor spontane zaken", legt Jan uit.

"We vormen een groep waar niet iedereen op af zal stappen. Onze bewoners zijn beperkt maar we denken en handelen in mogelijkheden en niet in de beperkingen. Bij de vrijwilliger kan er een bepaalde angst ontstaan door mogelijke epileptische aanvallen of wanneer een bewoner plots niet direct herkenbare geluiden "produceert" of bewegingen maakt.

Toen Angela binnen stapte tijdens de intake wist Jan dat dit een goede match zou kunnen worden. "Ik had zo'n fingerspitzengeful dat dit wel goed zou komen", verteld Jan.

Jan beschrijft haar als een zorgzame, integere, liefdevolle vrijwilliger.

"Bij Angela is er geen enkele angst en ze pakt het werk ontzettend goed op. De manier waarop zij met één van onze bewoners omgaat is hartverwarmend. Ze is positief en komt zelf met ideeen", zegt Jan enthousiast. Hij verteld over de problemen die een taxi-rit vaak kan geven. Ze komen te laat, kunnen het adres niet vinden, hebben pech met de auto of ze komen soms helemaal niet.

Dit was laatst weer het geval toen Angela met een bewoonster naar de manege wilde. Angela ziet hier dan het positieve van in en gaat dan vrolijk wandelend met de rolstoel naar het huifbedrijden in de manege de Baander. "Denken in oplossingen, zoals ik al hiervoor benoemde", verteld Jan.

Jan geeft aan in de match met Angela hopelijk een langdurige samenwerking te zien en dat zij net zo enthousiast is als hij is.

Angela kwam na haar opleiding erachter dat ze erg veel vrije tijd had en wilde deze graag zinvol invullen. "Na mijn vier jarige opleiding viel een heel stuk sociaal netwerk weg en dan ga je je een beetje alleen voelen. Hierdoor ben ik toen begonnen met vrijwilligerswerk", verteld Angela. Toen ze op Meppelvoorelkaar op zoek ging naar een leuke vrijwilligersklus sprong de Koninklijke Visio er meteen uit. Tijdens haar carrière in de gezondheidszorg was ze nog nooit in contact gekomen met deze kwetsbare doelgroep en zag hier een mooie uitdaging. "Ik moet zeggen dat het wel even slikken was toen ik binnen kwam, ik kende de doelgroep niet en het is natuurlijk best heftig. Maar ik werd ontzettend hartelijk en warm opgevangen en voelde me meteen thuis", verteld Angela.

"Tijdens dit traject kom ik ontzettend veel mensen tegen die deze vergeten doelgroep een warm hart toedragen en dat is heel mooi om te zien", zegt Angela. Ze verteld over hoe de bewoners op haar reageren en dat je wel kan zien dat ze op hun manier dankbaarheid tonen. "Je zal geen dankjewel horen maar als je ziet hoe de bewoners op geluid of sfeer reageren en actiever worden van de activiteiten, geeft dit een ontzettend fijn gevoel", verteld ze opgewonden. "Verder is Jan ook heel zorgzaam voor mij als vrijwilliger wat erg prettig is. Juist door mijn verpleegkundige achtergrond ben ik gewend alles heel snel en veel te doen. Nu mag ik alleen maar leuke dingen doen," zegt ze lachend. "Ook wil ik Jan bij deze vertellen dat ik mijn belofte om appeltaart te bakken zeker na kom!", sluit Angela af.

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen