inspiratie
Meppel wordt steeds duurzamer! Dit doen we zodat de volgende generaties net zo gelukkig kunnen zijn in Meppel als wij. Daarom kijken steeds meer inwoners hoe ze hun buurt kunnen vergroenen. Dit is goed voor de insecten en zo kan het water beter de grond in.
Daarnaast proberen we meer te delen. Leen bijvoorbeeld de grasmaaier van de buren i.p.v. dat je er zelf een koopt. Dit scheelt materialen en is beter voor de portemonnee! Jouw buurt verduurzamen, doe je niet alleen maar met elkaar. Spullen staan namelijk op de eerste plaats als het gaat om milieubelasting van ons dagelijkse leven. Jouw buurt verduurzamen, doe je niet alleen maar met elkaar.
Duursamen noemen we dat.
SAMEN INKOPEN
Stel dat je al die verpakkingen om je dagelijkse boodschappen zat bent en met een groepje gelijkgestemden grootverpakkingen gaat inkopen. Zou dat een goede manier zijn om je verpakkingsafval terug te dringen? Is dit iets wat je zou willen uitproberen met je buurt?
GEZAMELIJKE VOEDSELTUIN
Samen kennis, gereedschap, zaden en gewasopbrengsten delen.
Heerlijke en gezonde groenten en fruit, zo van de grond in je tas. In de wijk Haveltermade hebben buurtbewoners een tuin aangelegd, die als voorbeeld dient voor tuinen in andere buurten. De Permacultuur Haveltermade is te vinden achter de dierenweide aan de Schaepmansingel.
BIBLIOTHEEK EN SPEEL-O-THEEK
De bibliotheek Meppel is gevestigd aan de Marktstraat 27 in het gebouw De Plataan.
In hetzelfde pand zit ook Speel-o-theek De Boemerang. Bij de Speel-o-theek kun je speelgoed en spellen voor een periode van 3 weken lenen.
LEER WERK CENTRUM
Het Leer Werk Centrum is het reïntegratiecentrum voor bijstandsgerechtigden in de gemeente Meppel. Hier doen werkzoekenden arbeidsritme, werkervaring en vakgerichte scholing op waarbij het accent ligt op individuele en persoonlijke begeleiding.
LEER WERK CENTRUM
DE MENSA ACTIVERINGSCENTRUM
De MensA activeringscentrum is een plek in Meppel vol activiteit. Je ontmoet er andere mensen en je kunt er terecht voor leuke activiteiten, verschillende diensten, een kopje koffie of thee en een praatje. Iedereen is welkom en het verplicht je tot niets.
WEGGEEFSCHUUR
Zit u krap bij kas en hebben u en/of uw kinderen wat andere kleren nodig, dan is iedereen welkom in de "Weggeefschuur/Weggeefcentrum".
Zij hebben voor u tweedehands kleding ingezameld die ze gratis ter beschikking stellen voor een ieder die het echt nodig heeft. Maar spullen inleveren mag ook.
WEGGEEFHOEK OF RUILHOEK
Op Facebook zijn veel weggeefhoeken te vinden met gratis af te halen spullen die nog té goed zijn om weg te gooien. Zo krijgen ze een tweede leven. Ook zijn er ruilhoeken, waar mensen hun eigen spullen die ze niet meer gebruiken, kunnen ruilen met mensen die de spullen nog wel kunnen gebruiken. Zo gaan we verspilling en onnodig weggooien van nog bruikbare spullen een beetje tegen.
KLEDINGRUIL
Uitpuilende kasten, vergeten en niet passende kleren. Herkenbaar? Verzamel alle kleding die je niet meer draagt, zoek een paar gelijkgestemden en organiseer in je wijk of buurt een kledingruil. Het is een perfecte oplossing voor duurzaam shoppen en je komt op een heel goedkope manier aan ‘nieuwe’ kleding.
DELEN VAN EEN AUTO
Samen een auto delen is makkelijk, duurzaam en voordelig. In de wijk Berggierslanden en in Nijeveen zijn deelauto’s.
Wilt u ook een deelauto in uw wijk en heeft u hulp nodig om dit op gang te krijgen? Neem dan contact met ons op.
MINIBIEBS EN BUURTKASTJES
Ook zijn er veel minibiebjes en buurtkastjes te vinden in onze gemeente. Je kunt een eigen minibieb of kinderzwerfboekstation ophangen aan jouw huis of plaatsen bij jouw vereniging, school of bedrijf. Maar je kunt ook een andere minibieb blij maken met jouw boeken. Leen niet alleen boeken, maar ruil er ook af en toe eentje.
REPAIR CAFÉ
Het Repair Café Meppel bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten voor het repareren van wat is stuk gegaan. Dat doen zij één keer per maand op zaterdagochtend. Het kan gaan om kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en gaan samen met een deskundige aan de slag.
De vrijwilligers van het Repair Café Meppel zien het als een uitdaging om wat stuk is te maken. Op deze manier dragen zij bij aan het terugbrengen van de afvalberg en het verminderen van de CO2 uitstoot.
DURF TE VRAGEN
Elke wijk of buurt heeft ze: werkgroepen, commissies, besturen en heel veel vrijwilligers. En al die clubs en personen hebben bij elkaar heel veel spullen en materialen. Start een lokale app- of mailgroep met vertegenwoordigers van de verschillende clubs en durf vragen te stellen in deze groep. Wie heeft te huur of te leen: een geluidsinstallatie, tuinfakkels, een beamer, een grote pan, een koelkast, afgedankte stoeptegels, of wat je verder maar nodig hebt. Wonderlijk hoeveel spullen er dan opeens tevoorschijn komen en hoeveel geld het scheelt om het van elkaar te lenen. Op Facebook vindt je veel vraag-en aanbod groepen.
Kijk ook eens op het online deelplatform Peerby.
ONDERSTEUNING BIJ HET OPZETTEN VAN JE EIGEN BUURTINITATIEF
doe je mee?
Kortom: ben jij enthousiast geworden van alle ideeën op deze pagina en wil je ook gaan beginnen? Of zit je al in een actieve groep en zijn er nieuwe plannen in maak of extra deelnemers nodig? Maak dan snel kennis met jouw gratis hulpteam!
Hieronder de contactgegevens:
Gemeente Meppel
Hans van Zwolle, Wijkregisseur:
[email protected]
Sabine Nijdam, Adviseur afval & circulair
[email protected] of telefonisch via 140522
Natuur en Milieufederatie Drenthe
Emile Suringar, Ontwikkelaar Circulaire Economie
[email protected]
Stichting Welzijn MensenWerk
Henk Timmer, Sociaal Werker – Opbouwwerker
[email protected]