Direct naar de inhoud van deze paginacsrf
Meppelvoorelkaar logo
Meppelvoorelkaar

Geef vroeger een toekomst

Houd je van geschiedenis en verhalen? Wil je kennis opdoen en enthousiaste mensen ontmoeten met dezelfde passie? Wil je bijdragen om erfgoed in stand te houden en door te geven? Of wil je meer over je eigen leefomgeving te weten komen? Een ambacht leren? Dan zijn musea, historische verenigingen, archieven en andere erfgoedorganisaties op zoek naar jou! 👉 Mogelijkheden Musea, archieven, molens, monumenten, kastelen en historische verenigingen draaien veelal op de kracht van vrijwilligers. Bijdragen kan op heel veel manieren: ontvang bezoekers, beoefen een ambacht, word gids, klusser, help mee met de communicatie of word bestuurder. Ontdek waar jouw talenten van pas komen bij jouw favoriete erfgoedorganisatie. 💡Wat het oplevert • Jij geeft vroeger een toekomst. Verhalen, geschiedenis en wijze lessen worden bewaard én doorgegeven. • Je ontmoet enthousiaste mensen met dezelfde passie • Volop kansen om je te ontwikkelen: leer meer over de geschiedenis, ontwikkel jezelf in een vrijwilligersfunctie en leer nieuwe vaardigheden. ✉️ Interesse Stuur me een berichtje dat je meer wilt weten, dan vertel ik je over de mogelijkheden! Tot snel!

Lees meer

eenmalig (geen vaste datum)

Overal

Maximaal 10 deelnemers

Activiteitenbegeleiding
Marketing & communicatie
Klussen binnen

Beschrijving

Houd je van geschiedenis en verhalen? Wil je kennis opdoen en enthousiaste mensen ontmoeten met dezelfde passie? Wil je bijdragen om erfgoed in stand te houden en door te geven? Of wil je meer over je eigen leefomgeving te weten komen? Een ambacht leren? Dan zijn musea, historische verenigingen, archieven en andere erfgoedorganisaties op zoek naar jou!

👉 Mogelijkheden
Musea, archieven, molens, monumenten, kastelen en historische verenigingen draaien veelal op de kracht van vrijwilligers.

Bijdragen kan op heel veel manieren: ontvang bezoekers, beoefen een ambacht, word gids, klusser, help mee met de communicatie of word bestuurder. Ontdek waar jouw talenten van pas komen bij jouw favoriete erfgoedorganisatie.

💡Wat het oplevert
• Jij geeft vroeger een toekomst. Verhalen, geschiedenis en wijze lessen worden bewaard én doorgegeven.
• Je ontmoet enthousiaste mensen met dezelfde passie
• Volop kansen om je te ontwikkelen: leer meer over de geschiedenis, ontwikkel jezelf in een vrijwilligersfunctie en leer nieuwe vaardigheden.

✉️ Interesse
Stuur me een berichtje dat je meer wilt weten, dan vertel ik je over de mogelijkheden! Tot snel!

Praktische informatie

Tijdsinvestering

Eenmalig 1 tot 20 uur

Locatie

Overal

Maximaal aantal deelnemers

Maximaal 10 deelnemers

Bijzonderheden

Geschikt voor mensen die weinig Nederlands spreken

Geschikt voor (kleine) groepen

Geschikt voor jongeren

Extra begeleiding mogelijk

Impact

Impactgebied

Belangenbehartiging & goede doelen
Kunst & cultuur
Onderwijs & educatie

Categorie

Activiteitenbegeleiding
Marketing & communicatie
Klussen binnen
Marloes
55% profielsterkte

Over Marloes

  • Deze vraag is gecheckt door de helpdesk
  • Erfgoedvrijwilliger.nl is ingeschreven op NLvoorelkaar sinds 22-05-2023
  • Meerdere positieve matches gemaakt
Delen:
Bewaar:
Print:

Anderen bekeken ook

Bijzzzondere impact: bijenhotel maken
Online / via de telefoon

Bijzzzondere impact: bijenhotel maken

Eenmalig · 0 tot 1 uur
NLvoorelkaar

Ken jij het verschil tussen honingbijen en wilde bijen? Honingbijen leven in een bijenkorf bij de imker en maken honing. Wilde bijen leven juist in de vrije natuur en nemen het stuifmeel van de planten en bloemen mee naar de volgende plant en bloem. Ze helpen daardoor de groei van groenten, fruit en andere eetbare gewassen. Er zijn 358 soorten wilde bijen in Nederland, maar ze hebben het erg moeilijk... gelukkig kunnen we daar makkelijk iets aan doen! Wil jij ze helpen en maak je een Bijenhotel of Bijen Bed & Breakfast in je tuin voor deze zoemende vrienden? Geef je op, dan vertellen we je hoe je makkelijk je eigen bijen B&B maakt. Deze challenge is ook super leuk om samen met kinderen te doen!

Jongeren
Challenge
(kleine) groepen
Word gastouder voor een (kleine) hond!
Online / via de telefoon

Word gastouder voor een (kleine) hond!

Wekelijks · 0 tot 24 uur
Stichting Mendoo

Mendoo is met spoed op zoek naar gastgezinnen en gastouders die tijdelijk één of meerdere kleine honden willen opvangen*. De eigenaren van deze dieren kunnen tijdelijk niet voor hun dier zorgen, omdat zij gevlucht zijn voor huiselijk geweld en in een Blijf van mijn Lijf-huis verblijven. Ben je in de gelegenheid om één of meerdere kleine honden (van één eigenaar) een veilige en liefdevolle plek te geven voor de periode variërend van een paar maanden tot maximaal een jaar? Wat we van je vragen is de liefdevolle zorg en aandacht voor een dier dat het zo hard nodig heeft. Dierenartskosten worden vergoed. Wij waarborgen altijd de anonimiteit van onze gastgezinnen en gastouders. Wij zoeken gastgezinnen en gastouders in deze regio, maar ook daarbuiten. Het is fijn als je ervaring hebt met het verzorgen van honden, maar dit is geen vereiste. Vanwege de achtergrond van deze huisdieren heeft het de voorkeur als je zelf geen dieren hebt of jij en jouw dieren al ervaring met angstige/getraumatiseerde huisdieren hebben. Wanneer je geïnteresseerd bent, kun je je vrijblijvend aanmelden via het contactformulier op de website van Mendoo. Navigeer naar 'noodopvang dieren' en klik op 'gastouders'. Onderaan de pagina kun je het contactformulier vinden, er volgt daarna extra informatie via de mail. * Opvang van meerdere dieren vindt alleen plaats als de huisdieren uit hetzelfde gezin komen. Opvang en het aantal opvangdieren is altijd in overleg met het gastgezin. Op dit moment zijn we specifiek op naar gastouders die: - één of meerdere kleine hondjes (van dezelfde eigenaar) willen opvangen; Wil je liever een kat of grote hond opvangen? Ook dan kan je je natuurlijk altijd aanmelden als gastouder!

Help gevluchte kinderen door spel & beweging
Breda

Help gevluchte kinderen door spel & beweging

Wekelijks · 3 tot 5 uur
TeamUp

"Ze kunnen weer even helemaal kind zijn... mooi dat je dat in een paar uurtjes per week kunt geven. Ik ga na TeamUp met een voldaan gevoel naar huis!". ✨Wat ga je doen Als vrijwilliger voor TeamUp (een programma van Save the Children, UNICEF Nederland en War Child) bied je psychosociale steun aan gevluchte kinderen door middel van spel en beweging. Spelenderwijs leren kinderen omgaan met emoties zoals boosheid, angst en stress. Je wordt vooraf getraind en begeleid en gaat op een opvanglocatie bij jou in de buurt aan de slag. Je maakt deel uit van een enthousiast team met andere vrijwilligers. Op een vast moment in de week begeleiden jij en je team activiteiten voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Deze activiteiten hebben een thema en doel. Door de activiteiten voelen kinderen zich veilig en beschermd, meer verbonden met hun leeftijdsgenoten en optimistischer. Daarnaast heb je een signalerende rol. Je leert hoe je zorgwekkend gedrag kunt herkennen en zo nodig kinderen door te verwijzen naar gespecialiseerde zorg en begeleiding. ✅ Dit ben jij: • Ervaring met het organiseren van activiteiten voor kinderen. Of je hebt relevante werkervaring of een afgeronde opleiding (of nog studerend) op het gebied van pedagogiek, onderwijs, social work, sport, spel en/of beweging; • Eén dagdeel doordeweeks beschikbaar (3 tot 5 uur), vanaf ongeveer 15.30 uur (dag en tijdstip verschilt per locatie); • Voor een langere periode beschikbaar (minimaal een aantal maanden of langer). Stabiliteit is essentieel voor deze kwetsbare groep kinderen; 🎉Dit bieden wij: • Een functie om werkervaring op te doen in dit vakgebied en je verder te ontwikkelen; • De kans om echt een verschil te maken in het leven van gevluchte kinderen, je levert een belangrijke bijdrage aan hun psychosociale welzijn; • Een plek in een internationaal, enthousiast en professioneel vrijwilligersteam; • Trainingen en vervolgtrainingen in het faciliteren van de activiteiten en het werken met deze specifieke doelgroep; • Counseling- en stressmanagementsessies; • Vrijwilligersevenementen; • Reiskostenvergoeding; Herken jij jezelf in de omschrijving en denk je dat je bij ons team past? Reageer hieronder, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Veiligheid van kinderen is voor TeamUp essentieel. TeamUp accepteert dan ook geen enkele vorm van misbruik. Dit onderwerp komt aan bod in onze werving- en selectieprocedures. TeamUp is een gezamenlijk programma van Save the Children, UNICEF Nederland en War Child. TeamUp wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF).

Advies en steun geven bij de DementieLijn
Online / via de telefoon

Advies en steun geven bij de DementieLijn

Wekelijks · 4 tot 5 uur
Alzheimer Nederland

De DementieLijn van Alzheimer Nederland is een hulplijn, speciaal voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Het leven met dementie is ingewikkeld en stelt je steeds voor nieuwe uitdagingen. Dan is het fijn om je vragen te kunnen stellen aan een deskundige, of gewoon even je verhaal te kunnen doen bij iemand die begrijpt hoe het is om met (iemand met) dementie te leven. Naast alle online mogelijkheden voor informatie uitwisseling blijft een 1-op-1 gesprek van grote waarde. Gelukkig weten veel mensen de DementieLijn te vinden. Zij bellen vaak met een concrete vraag over de zorg van hun naaste, maar ook om even stoom af te blazen, zorgen te uiten of vrijuit te kunnen praten. Hoe je kunt helpen Ben je een professional (Hbo/WO) in de zorg voor mensen met dementie (bijvoorbeeld als casemanager of psycholoog) en wil je jouw kennis en ervaringen inzetten voor anderen die dit nodig hebben? Dan is deze uitdagende vrijwilligersfunctie bij de DementieLijn vast iets voor jou! Wat je gaat doen Als vrijwilliger geef je telefonisch advies en tips over omgaan met dementie aan mantelzorgers en mensen met dementie. Je bent bekend met de activiteiten van Alzheimer Nederland en kunt zo nodig doorverwijzen naar andere deskundigen. Je hebt brede kennis over dementie en je kunt werken op hbo-niveau. Je bent wekelijks een dagdeel (4-5 uur) beschikbaar voor een telefoondienst. Je hebt een prettige telefoonstem en spreekt de Nederlandse taal vloeiend. Je werkt vanuit huis en krijgt de mogelijkheid je tijd flexibel in te delen. Met jouw inzet kun je samen met de andere vrijwilligers een belangrijke bijdrage leveren aan ondersteuning van mensen met dementie en hun naasten. En dat is zinvol en dankbaar werk! ‘‘Na vele jaren in de zorg gewerkt te hebben, kan ik me nu inzetten voor de DementieLijn. Ik ben blij dat mijn kennis en ervaring zo niet verloren gaan.” Geïnteresseerd om op deze manier iets moois te betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op door me een berichtje te sturen. We horen graag van je!

Mantelzorgvervangers gezocht (heel Nederland)
Online / via de telefoon

Mantelzorgvervangers gezocht (heel Nederland)

Eenmalig · 24 tot 100 uur
Stichting Handen in Huis

Mantelzorgers zorgen dag en nacht voor hun naaste. Dit vraagt veel van hen. Om de zorg vol te kunnen houden, is het belangrijk dat ze af en toe een paar dagen weg kunnen om te ontspannen. Wij zoeken mensen die de mantelzorger willen vervangen. Iedere situatie is anders. Je mag zelf aangeven wat je wel of niet wil doen. Een vervanging duurt minimaal 3 dagen, inclusief de 2 tussenliggende nachten. Onze mantelzorgers wonen door heel Nederland. Het is belangrijk om er ook voor de thuisblijver een leuke tijd van te maken. Vaak is een uitstapje mogelijk. Als jij je herkent in het volgende profiel, zijn we op zoek naar jou! - Je bent minimaal18 jaar. - Je kunt een huishouden draaien. - Je kunt je inleven in de ander. - Je bent behulpzaam. - Je beheerst de Nederlandse taal. Waarom is het leuk om bij ons vrijwilliger te worden? - Je betekent veel voor een mantelzorger. - Je bepaalt zelf wanneer of waar je een mantelzorger wil vervangen. - Je komt op de meest verrassende plekjes in Nederland. - Je ontvangt een dagvergoeding. - Je reiskosten worden vergoed. - Je bent verzekerd. Ben je enthousiast en heb je nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Herstel toeslagenaffaire in jouw regio
Online / via de telefoon

Herstel toeslagenaffaire in jouw regio

Project · 10 tot 15 uur in totaal
Stichting (Gelijk)waardig Herstel

Voor iedereen die iets wil doen voor ouders en gezinnen die zijn getroffen door de kinderopvangtoeslagaffaire.  Een stichting door en voor ouders van de toeslagenaffaire  Jarenlang zijn ouders onterecht beschuldigd door de Belastingdienst als fraudeur, met ongekende emotionele, relationele en financiële gevolgen. Er zijn helaas tienduizenden gezinnen die lijden aan de gevolgen van de toeslagenaffaire en zij wachten nog steeds op herstel. Jij kunt als vrijwilliger van Stichting (Gelijk)waardig Herstel direct ondersteuning bieden en het verschil maken voor een gezin.   Sinds oktober 2023 biedt Stichting (Gelijk)waardig Herstel een mensgerichte herstelaanpak die is ontwikkeld door ouders en onafhankelijke (letselschade)experts. We werken vanuit eigen regie, vertrouwen, neutraliteit en collectiviteit. Ons doel is om de toeslagenaffaire samen versneld op te lossen en de ouders de mogelijkheid te bieden tot emotioneel en financieel herstel.   Om dit voor de vele getroffen ouders te kunnen te doen, hebben we jou nodig! Waarbij jij voor een ouder het verschil kan maken door mee te doen als Luisterend Schrijver. Dit doe je als Luisterend Schrijver  In de herstelroute staat het verhaal van de ouder zélf, het Feitenrelaas, centraal. Om dit op papier te krijgen, worden de ouders (de Vertellers) ondersteund door een Luisterend Schrijver: een vrijwilliger uit de samenleving die zonder oordeel luistert en het Feitenrelaas van de ouder opschrijft. Het Feitenrelaas bestaat voor de ouder uit 3 delen: wie was je voor alle ellende begon, waar sta je nu en waar wil je naar toe? Op het moment dat het Feitenrelaas op papier staat, kan de ouder ervoor kiezen deze te laten doorrekenen. Zo lever jij als vrijwilliger een belangrijke bijdrage aan het emotionele en financiële herstel van de ouder. Dit ben je als Luisterend Schrijver  Misschien volg je het nieuws al jaren, grijpt de toeslagenaffaire je aan, voel je de urgentie, en wil je iets concreets doen. Door mee te helpen zeg je in feite tegen de mensen om wie het gaat: ik zie en geloof jou. Juist die gelijkwaardigheid motiveert je om je tijd en vaardigheden in te zetten.   Je maakt als mens gemakkelijk, gelijkwaardig en respectvol verbinding. Je stelt je open en bent nieuwsgierig naar degene om wie het gaat. Je kunt diep, onbevangen en zonder (voor)oordelen luisteren. Je durft door te vragen en weet daarbij een veilige omgeving te creëren. Je bent hiernaast een mede inwoner van Nederland. We adviseren je aan te melden vanaf 21 jaar, omdat tijdens het gesprek impactvolle gebeurtenissen worden besproken. Om hier goed mee om te gaan, is enige levenservaring vereist.   Het is nodig om in het bezit te zijn van een laptop en/of tablet in combinatie met een smartphone. Ook zijn enige IT-vaardigheden prettig: zowel de Verteller als Luisterend Schrijver werken in ons online Portaal. Als Luisterend Schrijver neem je deel aan een digitale Startbijeenkomst (1 uur), zodat je meer komt te weten over de rol van Luisterend Schrijver en goed kunt starten. De praktijk wijst uit dat Luisterend Schrijver zijn gemiddeld tussen de 10 en 15 uur vraagt. Dit kan variëren, omdat de ouder de regie heeft in het proces en de snelheid bepaalt.   Meld je ook aan! Wil jij ook het verschil maken door in verbinding te komen met een ouder? Wil je bijdragen aan ons doel om de toeslagenaffaire versneld op te lossen? In alle regio's van Nederland zijn toeslagen ouders, ook in jouw regio. Meld je aan via onze website en word onderdeel van ons onafhankelijk collectief. Je kunt ook helpen door de oproep van Luisterend Schrijver te delen op een manier die bij jou past (sociale media, in je organisatie, in je netwerk). Ook werken wij graag samen met Partners. Ben je geïnteresseerd in meer informatie over een samenwerking? Stuur dan een berichtje!

Bent u 55+ en wilt u passen op een lieve hond
Online / via de telefoon

Bent u 55+ en wilt u passen op een lieve hond

Eenmalig · 2 tot 20 uur
Stichting OOPOEH

Bent u dol op honden, wandelt u graag en wordt u vrolijk van een gezellige viervoeter in de buurt? Maar wilt u zelf niet (meer) aan een hond beginnen? Via OOPOEH kunt u (55+) passen op een lieve hond in uw buurt en zo een buurtgenoot helpen met het uitlaten en de verzorging van hun hond. Ga naar de website van Stichting OOPOEH en maak daar (gratis en vrijblijvend) een oppasprofiel aan. Of stuur ons een bericht. Tip: voordat u lid wordt kunt u al zien welke honden er in uw buurt beschikbaar zijn.

Klein gebaar challenge (10 min)
Meppel

Klein gebaar challenge (10 min)

Eenmalig · 0 tot 1 uur
Welzijn MensenWerk

Bezorg mensen die zich eenzaam voelen een glimlach door het sturen van een kaartje. Doe je mee? 💌 Meedoen is heel makkelijk: Klik hieronder op 'Ik doe mee'. Je krijgt van ons tips voor het schrijven van een kaartje en een adres waar de kaartje(s) naartoe mogen. Wij doen de kaartjes op de bus naar mensen die via dit platform al langere tijd op zoek zijn naar een maatje. Samen steken we hen een hart onder de riem door een glimlach te bezorgen. Tip: stuur deze challenge door naar collega's, vrienden of je familie. Hoe meer hoe leuker!

Jongeren
Challenge
(kleine) groepen
Praathuis via Zoom zoekt Praatmaatjes
Online / via de telefoon

Praathuis via Zoom zoekt Praatmaatjes

Eenmalig of wekelijks · 1 tot 4 uur
Niland

Veel mensen willen Nederlands leren. Ze zitten vaak op een cursus, maar kennen weinig mensen die Nederlands spreken om mee te oefenen. Of ze hebben onregelmatig werk en werken alleen met mensen die slecht Nederlands spreken. Oekraïners zijn hier nu ook, zij willen graag praten met de familie waar zij verblijven of Nederlands leren om werk te vinden. Soms zijn ze al lang hier en durven niet te praten met hun collega’s. Ze zijn bang dat ze fouten maken. Of hebben kleine kinderen thuis en kunnen niet oefenen. Ook hebben ze bijvoorbeeld een verblijfsvergunning maar zitten nog steeds in een Asielzoekerscentrum tussen andere mensen die geen Nederlands spreken omdat ze geen huis kunnen vinden. Mensen willen naar hun partner in Nederland, maar moeten eerst de taal leren. Ook mensen die geëmigreerd zijn naar Canada of Australië doen soms mee. Ze kunnen dan Nederlands oefenen om met de kleinkinderen in Nederland te praten. Daarom ben ik Het Praathuis begonnen. Een taalcafé online. Gratis voor iedereen. Het werkt op een computer, een tablet of een telefoon. Het Praathuis is elke dinsdag open van 10.00 tot 13.00 en van 19.00 tot 22.00 uur. Op maandag en tussen 13 en 19 uur op dinsdag geven we les aan Oekraïense vluchtelingen. We zijn met het Praathuis gestart in september 2021 en er kwamen na 5 weken al rond de 100 bezoekers per dag. Nu rond de 200. Een jaar lang is er een wachtlijst voor deelnemers. Bij het Oekraïneproject zijn nu wekelijks rond de 250 deelnemers en er staan er nog veel op de wachtlijst. Ik zoek vrijwilligers die een of twee uurtjes op maandag of dinsdag kunnen helpen. Langer mag natuurlijk ook. Je hoeft er niet elke week te zijn. Je krijgt dan een groepje van 5 tot 7 mensen om mee te praten. Alleen maar praten, het is geen les. Iedereen die Nederlands spreekt kan het. Zoom is niet moeilijk. Het is een soort app. Deelnemers die het nooit hebben gebruikt, kunnen het ook snel. En ik zoek mensen die na een les willen oefenen met Oekraïners die een beetje Nederlands spreken. Wil je het een keer proberen? Graag! Er zijn nu soms groepjes zonder begeleiding. Kom een keer vrijblijvend kijken. Groet Rita

Organisator Senioren Competitie
Online / via de telefoon

Organisator Senioren Competitie

Wekelijks · 1 tot 3 uur
Nederlandse Floorball en Unihockey Bond

De competitiecommissie zorgt voor de coördinatie en planning van de floorball seniorencompetitie en het bekertoernooi voor zowel dames als heren. De commissie onderhoudt contact met het bondsbureau en bestuur. In de planning van de wedstrijden wordt samengewerkt met de scheidsrechterscommissie en de verenigingen. Als commissielid draag jij je steentje bij op het gebied waar jouw kwaliteiten liggen. Ben je communicatief sterk? Dan kun je de communicatie van de commissie met de verenigingen, de teams, het bondsbureau en het bestuur verzorgen. Ben jij een uitstekende planner? Dan komt jouw bijdrage aan het maken van de wedstrijdschema’s goed van pas! Bij interesse kun je contact opnemen. Voor vrijwilligers en medewerkers binnen de bond vragen wij een VOG aan.