De Schiphorst

De Schiphorst is een buurtschap behorend tot de gemeente Meppel. In deze buurtschap ligt havezate de Havixhorst. Na de gemeentelijke herindeling van 1998 is De Schiphorst bij Meppel gevoegd.

Lees meer over De Schiphorst

Vlakbij het landgoed De Havixhorst, aan de Schiphorsterweg, bevindt zich het Ooievaarsbuitenstation De Lokkerij. In oude geschriften wordt dit pand Lutke Havixhorst, ofwel ' De kleine Havixhorst' genoemd. Een benaming die duidelijk de historische relatie met de havezate aangeeft. Op initiatief van Vogelbescherming ontstond in 1981 het Drentse Ooievaarsstation'De lokkerij" in het Reestdal bij De Wijk. De familie Koopman voerde vanaf het allereerste begin met veel succes het beheer over dit ooievaarsstation. Dankzij dit station is de ooievaar als Nederlandse broedvogel op het nippertje behouden en vliegen er in Nederland weer zo'n duizend dieren rond.

De Schiphorsterweg kronkelt door het Reestdal vanaf de buurtschap Lankhorst (gemeente Staphorst) naar de Wijk. Voor de aanleg van de A28 was dit de doorgaande weg van De Wijk naar Meppel. Langs deze weg staan onder andere een aantal, vrij grote boerderijen op ruime Kavels. In het weekend wordt deze weg veel gebruikt door klootschieters. Vanaf de gemeentegrens bij De Wijk naar Rogat loopt de Hesselterweg. In Meppel is ook een psychogeriatrisch verpleeghuis gevestigd met dezelfde naam. Dit verpleeghuis is onderdeel van zorgcombinatie Noorderboog en bevindt zich net buiten de buurtschap naast het Diaconessenhuis Meppel.

Bent u benieuwd wat het wijkplatform voor u en de buurt betekent? Neem eens een kijkje op: www.wijkplatformdewiek.nl.

Vorige 1 2 3 4 5